Header

 

 

Marts

 
Marts måned er en årstid næsten for sig selv. Det er den første forårsmåned ifølge kalenderen, men det virker ikke altid helt som om at vejret altid ved det. Bedst som man begejstres over vintergækkerne i skovbunden og lægger dynefrakken væk, ja så drøner termometret ned igen, og det bliver bidende koldt.
Det virker nu ikke som om, at det vil ske i år. Vinteren 2019/2020 blev rekord varm og meget regnfuld, selvom den endte med lidt sne og nogle kolde dage. Nu må vi se, hvad den første forårsmåned bringer.

I marts begynder guldspurvehannen at synge sin karakteristiske sang. Også gråspurvene begynder at kvidre i hækken og træerne, og musvitternes sang kulminerer midt i marts måned.

Fasanhanernes flotte "hanekampe" kan ses i det første forår.

Sidst i marts føder ræven sine hvalpe og også grævlingen, husmåren, egernet og mosegrisen får unger. Gråanden ligger på rede.

Kronhjortene kaster deres gevir sidst i marts måned.

Stenbideren søger ind mod kysten for at lægge æg. Hannen "bider" sten, dvs. han suger sig fast nær æggene for at beskytte dem mod andre fisk. Samtidig tager tanglopperne hul på ynglesæsonen.

Skrubtudserne begynder at komme frem fra vinterhiet.

Planten pors (bedst kendt fra snapsen) blomstrer med han- og hunblomster på hver sin plante.

Citronsommerfuglen kan vise sig allerede i begyndelsen af marts hvis solen skinner, og temperaturen er omkring 10 grader.

Husmåren føder sine 2 - 3 unger.

Blishøns begynder at ankomme til deres ynglesøer, så snart de er isfri.

Blåmuslingerne gyder æg og sæd i vandet.

Skovmyrens tuer kan være helt sorte af myrer, der soler sig på lune dage.

Stæren renser ud i reden, før en ny bygges.